*32 yaşında erkek hasta, dekorasyon-döşeme işleriyle uğraştığını, hafta sonu malzemelerinin temizliği ile uğraşırken çivi tabancasını yanlışlıkla basma sonrası göğsünden çivi girdiği şikayetiyle acil servise başvuruyor.
*Hastanın inspeksiyonla perigastrik bölgede yaklaşık 0.3-0.5 cm kadar giriş deliği izi var; ama hasta beyan etmese normal bir fizik muayene inspeksiyonda bile gözden kaçırılacak kadar da küçük bir delik.
*Palpasyonda çivi başı cilt altında elle hissediliyor. Büyüklüğü ne kadar diye hastaya sorulduğunda ”hocam ufak bir şey ya” diye cevap alınıyor.
Vitalleri stabil, hemodinamik bulguları iyi.
Ayaktan başvuran GKS:15 olan hasta.
Çivinin büyüklüğü ve lokasyonu hakkında fikir edinebilmek için çok yönlü PAAC-ADBG grafileri isteniyor. Bu sırada hasta ”hocam gerek var mı röntgene falan, çeksen çıkar o çivi zaten” diyor. Çekince çıkacak kadar kolaysa kendin çekseydin acile niye geldin diyorum, ama içimden TABİ😊
(Çekilen röntgenler)
*Röntgende çivinin mide-barsak komşuluğunda gözleniyor. Daha net fikir oluşması-kanama-perforasyon? değerlendirilmesi açısından tomografi çekilmesi kararı aldık.
(Çekilen tomografide çivinin yaklaşık 5 cm uzunluğunda olduğu, rektus abdominus kasını deldiği ve yaklaşık 1 cm kadarının periton içine girerek mide korpusu ile ince bağırsak arasında lokalize olduğu görülüyor.)
Tomografiye göre vasküler yaralanma veya organ perforasyonu yok; ancak çivinin bulunduğu vasküler komşukluklar ve mide bağırsak arası lokasyondan dolayı Genel Cerrahi doktoruna haber verilerek Acil Serviste lokal anestezi ile yabancı cisim çıkarıldı. Hastaya 2 gün takip amaçlı Genel Cerrahi servisine yatış verildi.
Vakadan çıkarılacak ders: SONUNU GÖRMEYEN KAHRAMAN OLAMAZ! Yabancı cisim nerede, ne uzunlukta gibi bilgileri kafamızda netleştirmeden direk çıkarmaya meyil etmemeliyiz.
Sevgilerimle..
Comments