top of page

İLERİ YAŞ – ACİL TIP?

TUS tercih dönemlerinde Acil Tıp ile ilgili bana en çok sorulan soru ne derseniz şüphesiz ‘’40 yaşından sonra acilci olunur mu?’’ sorusu derim 😊


Bu soruya gelin hep birlikte şöyle bakalım:

Acil tıp uzmanları ülkenin hemen her yerinde kırmızı alan (arrest hastalar) sorumlusu olarak çalışırlar. Bazı yerlerde de yeşil ve sarı alan hastaları için danışılan, bilgi ve fikir görüşü alınan kimselerdir.


Sarı ve Yeşil alandaki hastalarla ilgili kendisine danışılan hastaya sözel ya da fizik muayene ile yönlendirme yapar.

Kırmızı alanda yapılan temel fiziksel işlem bir tanedir o da CPR işlemidir. Kırmızı alanda arrest hasta yönetiminde hemşire ve/veya ATT-Paramediklerden oluşan en az 3 yardımcı sağlık personeli olur, acil tıp uzmanı ‘’CPR yapalım, 3 dk ara ile düzenli olarak 1 mg adrenalin verelim, şu ilacı yapalım, bunu yapalım...’’ der. Fiziksel olarak sadece entübasyon işlemini yapar. Bu işlem de 10 saniyedir zaten.


Bu soruyu ilk soran kimdi doğrusu merak ediyorum. Muhtemelen sözüne itimat edilen bir abimize bir gün birisi döndü ve dedi ki “Ben acilci olacağım, ne dersin?” O da düşündü, düşündü ve dedi ki:

” Tamam ama evlat yaşlanınca ne yapacaksın?”

O gün bugündür Acil Tıp için bu makus soru hep kafaları kurcaladı zannediyorum 😊


50 yaşında cerrah yok mu; ya da 60 yaşında dahiliye uzmanı? Bakınız kariyer yapmış cerrahların çoğu 50 yaş üstüdür ve bu cerrahların çoğu 8-10 saatlik ameliyatlar yapan kişilerdir. Bu hekimler aralıksız ayakta operasyon yapıp bir de cerrahi risk stresini yaşayan, postoperatif komplikasyonların risklerini alan ve hatta bu hastaların ve yakınlarının nazını çekmek durumunda kalan kişilerdir ama soru neden 40 yaşından sonra nasıl cerrah olacaksın olmamış yıllardır. Bazılarınız diyecek ki ama acil nöbeti 24 saat! Kardeşim dahiliyeci, ürolog, gözcü, genel cerrahsan da nöbet veya icap 24 saattir, üstüne bir de poliklinik veya ameliyatların olur. Bir kardiyoloğun gece aranma oranı bir acil uzmanının gece aranma oranından çok çok daha fazladır.


Gel gelelim fiziksel ve ruhsal zindeliğe; zaten acilci iseniz, bu durumlara dikkat etmeniz gerekir. Kendinizi çok yıpratmamalı, mümkünse spor ve yürüyüş yapmalısınız. Aslında bunu sadece acil için değil sağlıklı yaşam için yapmanız gerekir. Baktın 50 yaşındasın dizlerin tutmuyor, belin bükük, umutlarının boynu kırık, o zaman da acil tıpta çok farklı alternatiflerin var.


Nedir bu alternatifler?


Özellikle son zamanlarda başhekimlik, başhekim yardımcılığı, acil sağlık hizmetleri başkanlığı, kamu hastaneler başkanlığı, sağlık müdürlüğü ve yardımcılığı gibi idari kadrolarda genellikle acil tıp uzmanları tercih edilmektedir. Yine iş yeri hekimliği, diyaliz hekimliği, rahat ve sakin, az hastanın geldiği özel bir tıp merkezinde çalışmak gibi alternatifler vardır.

Daha önceki yazılarımda acil tıbbın akademik anlamda çok bakir bir meslek grubu olduğunu belirtmiştim; akademisyenlik ile sadece eğitim alanında hizmet vermek de alternatif seçeneklerden birisidir.


MD Lewis R. Goldfrank New York Üniversitesi Acil Tıp kürsü başkanıdır ve ‘’toksikolojinin babası’’ olarak tanınan en meşhur acil tıp hocasıdır. Kendisi şu anda 75 yaşındadır ve halen aktif olarak acil serviste çalışmaktadır. Zamanında kendisiyle uluslararası bir kongrede tanışma fırsatı bulmuş ve ileri yaşlarda bu işin yapılacağını daha iyi kavramıştım. O tanışmaya ait bir hatıra fotoğrafı aşağıdadır, bir sonraki resimde de Türkiye'de Sosyal Acil Tıp Babası olarak bilinen 70 yaşındaki doktoru göreceksiniz. Esenlikler dilerim…




İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page