Uçucu yağ nedir, nasıl elde edilir?
● Uçucu yağ ya da organik hidrosol, çiçek veya bitki özsuları, distile özsuları veya bitki suları olup damıtma işleminin su içeren bir yan ürünüdür.
● Organik hidrosoller organik tarım uygulanarak yetiştirilen ve toplanan bitkilerden, yani organik sertifikalı bitkilerden elde edilen distile özsulardır.
● Hidrosollerin birçok tıbbi faydası vardır; çünkü damıtma işlemine tabi tutulan bitkinin suda eriyen bileşen, vitamin ve minerallerini ihtiva etmektedir. Hidrosoller işlemden geçen bitkinin az miktarda aromatik yağını da içerebilir.
● Hidrosoller bitki ve çiçeklerin buhar damıtma veya suya yatırma yöntemiyle çıkarılan yoğuşmuş sularıdır.
● Tıbbi amaçlar için kullanılacak olan hidrosolün organik veya sertifikalı organik bitkilerden elde edilmesi, yani zirai ilaçlardan, hormonlardan, genetiği değiştirilmiş tohumlardan ve suni gübrelerden arındırılmış tarım yoluyla yetiştirilmiş bitkilerden sağlanması gerektiği belirtılmektedir.
● İdeal durumda istenen, organik sertifikalı bitkilerin düşük atmosferik basınç altında uzun süreli damıtma yöntemiyle hidrosollerinin elde edilmesi ve tüm terapötik etkinin korunmasıdır.
Sinek kovucu doğal uçucu yağlar nelerdir?
● Karanfil yağı
● Nane yağı
● Citronella yağı
● Sedir yağı
● Biberiye yağı
● Sardunya (Geranium) yağı
● Lavanta yağı
● Kekik yağı
● Rezene yağı
● Okaliptüs yağı
● Fesleğen yağı
● Defne yağı
Uçucu yağların kullanımı nasıl olmalıdır?
● Bazılarının ağız, solunum, deri ile alınması tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca bazıları allerjik özellikte ve gözde tahrişe neden olabilmektedir.
● Birden fazla uçucu yağı su, alkol veya zeytin yağı ile belli oranlarda karıştırarak kullanmak daha iyidir. Belli oranlarda (örn: 1 kısım uçucu yağ / 10 kısım su vb) karıştırılarak kullanılabilirler.
● Böyle bir karışımı püskürtmeli bir şiseye doldurup, evinizde oda spreyi şeklinde de kullanabilirsiniz. Bu ucucu yağlar ayrıca güzel koktukları için hem oda spreyi hem de sivrisinek kovucu etki gösterceklerdir. Oda spreyi şeklinde kullanma en sağlıklı olanıdır.
● Alkol veya su karıştırmadan bu karışımları küçük kaplara koyup odanın belli yerlerine koyarak da benzer etkiyi sağlayabilirsiniz. Yağların kokuları kaybolduğu zaman değiştirmelisiniz.
Doğal uçucu yağlar kullanılrken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
● Uçucu yağlar doğal olmalarına rağmen, son derece etkili olduğundan özellikle bebek, çocuklarda ve hamilelerde kullanılırken çok çok dikkatli kullanılmalı, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı, direkt çocukların ciltlerinde kullanılmamalıdır.
● Fitoterapi/aromaterapi konusunda deneyimli ve sertifika sahibi bir eczacı ve/veya hekim önerileri ve uyarıları doğrultusunda hazırlanması ve kullanılması önemlidir.
Sinek Kovucu Uçucu Yağların Dezavantajları:
● Doğal uçucu yağların etkinlik süreleri çok kısadır. Ortalama 30 dakika. Ticari sinek kovucu ürünlerde bu süre minimum 2 saattir (özellikle %10 DEET içeren ürünler)
● Dolayısıyla uzun süre yoğun sinek bulunan bir ortamda bulunulacaksa; sık sık uygulamayı tekrarar etmek gerekmektedir.
● Bu uçucu yağlar veya karışımları direkt deriye uygulanmamalı, derinin küçük bir kısmına uygulanarak; alerji testi yapılmalıdır.
Not: Uçucu yağlar fitoterapi/aromaterapi deneyim ve sertifikasyonuna sahip bir eczacı veya hekim gözetim, öneri ve uyarıları doğrultusunda kullanılması en uygun yaklaşım olacaktır.
Referanslar:
(Son erişim: Temmuz 2023)
> PRİME ÜYELİK NEDİR?
Prime üye olarak tüm eğitimlere sınırsız erişim sağlayabilirsiniz.
Tek seferlik ödeme ile 3, 6 ya da 12 aylık Prime Üyelik alabilirsiniz.
Prime üyelik en avantajlı ve indirimli eğitim hizmetimizdir.
6 ve 12 Aylık Prime Üyeliklerde tüm ebooklar hediyedir.
Comments