Asya kaplan sivrisineği bilimsel adlandırmasıyla Aedes albopictus Güneydoğu Asya'nın tropikal/subtropikal bölgelerine özgü bir sivrisinek iken uluslararası ticaret ve küresel iklim değişikliği ile birçok ülkeye yayıldı. Avrupa’ya yayılım sonrası yayılım yerlerinden biri de ülkemiz olup Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerimizde görülmektedir. Kaplanınkine benzeyen çizgili görünümünden dolayı kaplan sivrisineği denir. Bacaklarında ve gövdesinde bulunan beyaz bantlarla karakterizedir.
Genellikle bir insan konakçıyı mümkünse bir kereden fazla ısırma eğilimindedir. İnsanların yanı sıra diğer memelileri ve kuşları da ısırır. Asya kaplan sivrisinekleri, yumurtanın gelişim döngüsü sırasında birden fazla konakçıyı ısırır ve bu da onları özellikle hastalık bulaştırmada etkili kılar. Diğer sivrisineklerin aksine gün boyunca aktiftir.
Isırık sonucu “Skeeter sendromu" olarak tabir edilen ve 10 cm'ye uzanan kaşıntılı, ağrılı, kızarık, büyük lokal şişliklerin ortaya çıktığı bu durum 3 ila 10 gün sürebilir. Asya kaplan sivrisineği ısırması sonrası sivrisinek alerjisinde gördüğümüzden çok daha ağır cilt bulguları ortaya çıkabilir ve oldukça uzun sürebilir.
Sarı humma virüsü, dang humması, Chikungunya humması ve Usutu virüsü gibi patojenleri ve virüsleri bulaştırdığı bilinmektedir. Zika virüsünün bulaşmasında da rolü olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.
Lezyonlar uzun süre devam edebilir. Antihistaminikler, sekonder bakteriyel enfeksiyon durumunda topikal antibiyotikler ve gerekirse sistemik antibiyotikler kullanmak gerekebilir.
Uzm. Dr. Ömer GÜNEŞ
Not: Wikipedia’dan yararlanılarak hazırlanmıştır (Son erişim: Temmuz 2023)
Comments