Evet arkadaşlar şimdi size önemli bir tüyo vereceğim. Biliyorsunuz acil bir ekip işi, hemşiresi, personeli, güvenliği vs herkes nöbette sizin çalışmanıza yardımcı ve sağ-sağlıklı nöbeti devir etmeye, hastaların ilgili tanı-tedavi durumlarını sağlıklı yapmanıza yardımcı olmak için oradalar. Şimdi size sessiz sakince duran,çoğu özelliğinden faydalanmadigimiz çoğu hastanede de bulunan teknoloji harikası monitörlerden bahsedeceğim. İlginizi cekse yeterli olur kanımca, detayli ogrenmek isteyenler altta verilen linkten kullanici klavuzuna ulasabilirler. Acil servis kliniklerinde bununla ilgili ders olup olmadığını bilmiyorum. Bana da kimse anlatmadi açıkçası. Muhtemelen yok diye düşünüyorum.Çünkü monitör demek, hemşirenin görevi demek gibi yanlış bir algı gözlemliyorum. Monitör demek bence başında sürekli duran bir hemşire,bazen intern doktor demektir. Fonksiyonlarını merak edip incelerseniz size neler sunacağınızı öğrendiğinizde bakışınız değişecektir. Monitör olayına girmeden öncelikle acil ilaçları ile ilgili “bir cümle insana neler katabilir, nasıl vizyon-bakış açısı oluşturur acil ilaçları ile ilgili ondan bahsedeyim;ben acilde çalışmaya başladığımda kıdemlimin söylediği bir söz bana vizyon açısından çok şey katmıştı” cümle şudur; ”acil servise başladığında acil servis arabasında olan ilaçlara göz atıp kendini o servise uydurmalısın,yani dolaptaki malzemeyi bilmelisin ki ona göre yemek yapabilirsin” burada denmek istenen şey şu; her hastanede mümkün olduğunca sabit ekipman-ilaç bulunmayabiliyor. Örneğin kiminde ppı var kiminde h2rb o yüzden acilde yeni iseniz önce gidip acil arabasına bir göz atmalısınız. Mümkünse oradaki ilaçların listesini yapıp “doz,ye,ke durumları”nı ayrıca boş gününüzde çalışarak not defterine almanız şuna benzer diyalogları önler, vakit kazandırır;
Doktor: Hemşire hanım yapalım bir prednol 40 mg iv puşhe Hemşire: Hocam prednolümüz yok uzun süredir ,dekort yapsak olur mu? Doktor : hımm gibi O yüzden malzemeyi bilmeniz size olabildiğince hız kazandırır YE,KE açısından ters köşe olma durumunu önler.
Gelelim monitör ayarlarını öğrenmeye: (Genel hatları ile ) Biliyorsunuz ki “monitörize etmek” demek vital bulguları göz önünde olsun-aralıklı ölçüm ile takip amaçlı söylenen-orderlanan ve geliş şikayeti-tanisi sıkı vital takip istenen durumlarda uyguladığımız bir yardımcı tanı durumudur. Cihaz; bazen kendimiz ayarladığımız, bazen önceden ayarlı min-max ın altı veya üstüne çıktığına uyarı vererek sizi erken alarme eder.
VİTAL PARAMETRELER
ATEŞ: Probu genellikle sadece yenidoğan servislerinde bulunduğunu gözlemlediğim (kuvez monitörune ) kullanıldığından ve sizin zaten elinizin altında kızılötesi hızlı anlık ölçüm yapacak cihazınız olduğundan çok da elzem bir paramatre değil.fazla açıkçası hiç kullanılmıyor.
NABIZ: Anlık monitörde min-max a göre uyarı verir.Trend kısmına bakarak uzun vadede artış azalışa göz atabilirsiniz müşahadeye uzak veya hemşire hanımlar yakınında değilse hastanın.Hastanin hipokside olduğu durumlarda koah atak gibi.siz alarm üst limitini yükseltmez iseniz hastaya ve ve size gereksiz anksiyete katmaktadır başka işe pek yaramaz malesef.
TANSİYON: Anlık ölçüm harici ayarlarını altta paylaşacağım (kullanıcı klavuzundan da göz atarak (yazıyı gereksiz uzatmayalım) periyodik ölçüme örneğin 15 dk bir ölç diyerek manşonu bağlayarak hemşire hanımları da fazla irrite etmeden hastanızın periyodik ölçümünü yapabilirsiniz.Sonra toplu sekilde göz atabilirsiniz
sPO2: Anlık görünür, trend fonksiyonu ile gelişinden itibaren düşüş yükselişlere göz atabilirsiniz (koah ve astım atak hastaları gibi)
EKG: En önemli yardımcı olacak fonksiyonlarından biridir.Genellikle D2 derivasyonu kaydında durarak göz atmanızı (12 dervasyon prob genelde kullanılmıyor.Hastanin aritmi durumu geliş itibari ile takipte couplet vs gibi disritmileri görebilir isterseniz kayıt da alabilirsiniz.
Elimizdeki bu teknoloji harikası cihazların özelliklerini mutlaka inceleyerek öğrenmenizi ve pratikte de kullanmanızı öneririm. Sık kullandığım fonksiyonu kendi adıma periyodik tansiyon ölçüm fonksiyonudur. Hastayi 15 dakika veya 30 dakika (bazen daha sık ) ayarlanarak hemşire arkadaşların da elini rahatlatmaya yardımcı olur. Son olarak değinmek istediğim mümkün olduğunca acil servise anksiyöz olarak gelen hastalara alarm ayarlarını duruma göre sizi alarme edecek seviyelere kişiye özel ayarlamanızdır. Yoksa başında sürekli uyarı veren bir cihazın altında uzanmak hastanın taburculuk süresini bazı durumlarda uzatabilir. İyi çalışmalar dilerim.
Kullanıcı klavuzu için TIKLAYINIZ
Hocam çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 👏👏